De darmflora regelt de stofwisseling, de opname van voedingsstoffen en gewichtsbeheersing.
Het kan frustrerend zijn om vrienden te zien eten wat ze willen, weinig bewegen en er toch fit uitzien. Darmbacteriën en lichaamsgewicht zijn op vele manieren met elkaar verbonden.
Darmbacteriën en gewichtsverlies
Je darmmicroben kunnen je helpen een gezonde lichaamsvorm te behouden en kunnen zelfs het antwoord zijn op de vraag waarom sommigen van ons beschermd zijn tegen zwaarlijvigheid.
Je dikke darm is een toevluchtsoord voor triljoenen wederzijds voordelige microben die samen jouw darmmicrobiota vormen. Deze darmbacteriën vormen een ecosysteem dat betrokken is bij vitale functies zoals metabolisme, honger en spijsvertering.
Hoewel het niet altijd de erkenning krijgt die het verdient, omdat de mensheid al sinds hun ontdekking bang is voor microben, is je microbioom belangrijk voor veel aspecten van je lichaam, waaronder je gewicht.
Met name een gevarieerd darmmicrobioom is goed voor je gezondheid. Dat komt omdat verschillende soorten bacteriën verschillende taken uitvoeren in je darmen en dus helpt microbiële diversiteit je metabolisme en je lichaamsgewicht.
Als je darmmilieu echter uit balans is, kan dit leiden tot wat bekend staat als dysbiose, en dat is niet goed voor iedereen. Het kan betekenen dat je lagere niveaus van nuttige bacteriën hebt, meer opportunistische ziekteverwekkers, of verminderde diversiteit - die allemaal een impact kunnen hebben op je lichaam.
Alles bij elkaar kan dit een negatieve invloed hebben op je gezondheid en het kan zelfs verklaren waarom je gemakkelijker aankomt dan andere mensen. Maar net als je gewicht, wordt de darm microbiële gezondheid ook beïnvloed door je levensstijl. Dat klopt, voeding en lichaamsbeweging zijn ook belangrijk voor de diversiteit van je darmbacteriën.
Microben voor gewichtsverlies: bestaan ze?
Zoek op magere darmbacteriën en je zult inderdaad lezen over microben die het darmslijmvlies versterken en je metabolisme moduleren.
Twee darmbacteriën worden in verband gebracht met een mager lichaamsgewicht. Akkermansia muciniphila en Christensenella minuta zijn goede darmbacteriën voor gewichtsverlies omdat ze in verband worden gebracht met het voorkomen van gewichtstoename en vaak worden aangetroffen bij slanke mensen.
Akkermansia kan zich voeden met het slijm dat jouw darm bekleedt en de productie ervan bevorderen, waardoor de darmbarrière wordt versterkt (een zwakker darmslijmvlies wordt waargenomen bij mensen met overgewicht). Deze microben produceren ook acetaat, een vetzuur met een korte keten dat helpt bij het reguleren van de vetreserves en de eetlust.
Je kunt proberen de overvloed van A. muciniphila te stimuleren met prebiotische voedingsmiddelen die hun activiteiten voeden. Je eet waarschijnlijk toch al wat van deze voedingsmiddelen, maar als je die inname verhoogt, kan dat de groei van Akkermansia in de darmen bevorderen en bescherming tegen zwaarlijvigheid versterken.
Voedingsmiddelen om Akkermansia te stimuleren
Veenbessen
Concord druiven
Zwarte thee
Visolie
Bamboescheuten
Lijnzaad
Rabarber extract
Christensenella is ook een opkomende darmmicrobe die in verband wordt gebracht met gewichtsbeheersing. Net als Akkermansia is het overvloedig aanwezig in de microbiomen van magere mensen, en wetenschappers denken dat het veelbelovend kan zijn voor de preventie van obesitas, dat nu wordt beschouwd als een wereldwijde gezondheidsepidemie.
Christensenella is geassocieerd met je genetische opmaak, wat betekent dat je tot op zekere hoogte meer kans hebt om deze bacterie in je darmen te vinden als je familieleden ze ook hebben. Sommige mensen hebben ze niet, en dat is niet erg.
Darmgezondheid en gewichtstoename: voeding is belangrijk
We kennen nu dus twee soorten bacteriën die zwaarlijvigheid voorkomen, maar hoe zit het met darmbacteriën en gewichtstoename? Simpel gezegd, wat je eet is een enorme factor. Het veranderen van je dieet zal niet alleen je gewicht veranderen, het is ook de snelste manier om je microben te veranderen.
Er is een verband tussen darmbacteriën en gewicht. De darmmicrobiota van mensen met overgewicht vertoont patronen van dysbiose in vergelijking met gezonde mensen.
Uiteindelijk wordt dit in verband gebracht met ontstekingen en een verhoogde bloedsuikerspiegel omdat er meer energie aan voedsel wordt onttrokken. Evenzo zijn deze twee factoren gekoppeld aan overgewicht of obesitas, en dat geldt ook voor het westerse dieet vanwege de hoge gehaltes aan suiker en vet.
Onderzoek heeft ook aangetoond dat het volgen van een natuurlijk plantaardig dieet de calorie-inname vermindert, gewichtsverlies verhoogt en metabolische markers verlaagt. Het voedt ook gunstige darmbacteriën omdat planten veel verschillende prebiotische vezels bevatten.
In een studie met diabetespatiënten van type II bleek een veganistisch dieet de bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden dan een gewoon diabetisch dieet. En, in de plantaardige dieetgroep, was de calorie-inname lager, wat betekende dat gewichtsverlies sneller ging. Interessant is dat de nuttige bacteriën die gedijen op plantaardig voedsel ook in verband worden gebracht met een betere bloedsuikercontrole.
Slechte darmbacteriën en gewichtstoename: antibiotica
Dysbiose van het darmmicrobioom kan ook het gevolg zijn van andere factoren, zoals antibiotica. Dit soort medicatie wordt in verband gebracht met gewichtstoename omdat ze de microbiële gemeenschappen in je darmen verstoren, hetzij door de groei van bacteriën te verhinderen en af te remmen, hetzij door ze te doden.
Toch is het verband tussen antibiotica en gewichtstoename niet echt een geheim. De industriële landbouw weet al tientallen jaren dat lage doses antibiotica dieren die bestemd zijn voor vleesconsumptie kunnen aanzetten tot snellere gewichtstoename.
Dit experiment is herhaald bij muizen, die veel vergelijkbare microbiome en biologische eigenschappen hebben als mensen. Deze bevindingen hebben ertoe geleid dat wetenschappers denken dat antibiotica de opvallende toename van obesitas bij kinderen in de afgelopen jaren helpen verklaren.
Er zijn inderdaad voldoende aanwijzingen dat de door antibioticagebruik veroorzaakte microbiële verstoringen verband houden met het wereldwijde obesitasprobleem. Onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan antibiotica op jonge leeftijd kan leiden tot langdurige verstoringen in het microbioom van de darm, waardoor metabolische veranderingen optreden naarmate je groeit en je ontwikkelt.
Dat komt omdat antibiotica niet alleen werkt op een specifiek type bacterie, maar het heeft ook invloed op je andere microben, waaronder de nuttige.
Darmflora afvallen: de harde en eerlijke waarheid
Het is niet zo eenvoudig als je darmflora veranderen en gewicht verliezen. Het is eerder de impact die deze microben op je lichaam hebben die het gewichtsverlies beïnvloedt. Je darmbacteriën spelen een rol in je spijsvertering, vetopslag en hongergevoel, die allemaal grote invloed kunnen hebben op je gewicht. Maar je kunt niet zomaar je darmbacteriën veranderen en gewicht verliezen. Laten we eerlijk zijn, je hebt waarschijnlijk al gegoogled op "welke darmbacteriën zorgen voor gewichtsverlies", en een hele lijst met bacterienamen of tips gevonden. Maar neem van mij aan dat gezond en duurzaam gewichtsverlies alleen kan worden bereikt met gezonde eetgewoonten, niet met hongerdiëten en/of alleen supplementen.
Darmflora en gewichtsverlies: De boodschap voor thuis
Je darm microbioom is heel bijzonder en het is helemaal uniek voor jou. Uiteindelijk betekent dit dat je een grote mate van controle hebt over de samenstelling en diversiteit ervan. Dus als het gaat om darmbacteriën, is gewicht een aanpasbare factor.
Je levensstijl heeft een grote invloed op de diversiteit van je darm microbioom en je gevoeligheid voor gewichtstoename en obesitas. Het eten van meer plantaardig voedsel, prebiotische vezels en meer lichaamsbeweging zal jouw darmmicrobiële functie verbeteren.
Door dit te doen, kan je de overvloed van gezondheidsbevorderende bacteriën vergroten, evenals hun heilzame functies. En dit zal je in staat stellen een gezond gewicht te behouden, omdat de darmbarrière effectief zal werken om je te beschermen tegen ontstekingen en stijgende metabolische markers.
Hoe gaan we te werk ?
Tijdens het eerste consult worden alle invalshoeken en dagelijkse patronen besproken die een impact hebben op jouw gezondheid. Vanuit deze anamnese kan aangeraden worden om een stoelgangonderzoek te laten uitvoeren (hiervoor kan je ook bij mij terecht) Wanneer er naast jouw gewicht ook andere gezondheidsklachten aanwezig zijn kan overlegd worden om een epigenetische scan uit te voeren. Vanuit deze onderzoeken zal een op maat gemaakt schema aangeboden worden. Tijdens de therapie zal ik je nauw opvolgen. De therapie houdt in dat je bepaalde eetgewoontes zal moeten aanpassen, extra suppletie innemen om een malnutritie te ondersteunen en individuele op maat geleverde lichaamsoefeningen.
De jouw aangeboden adviezen en behandelingen vervangen op geen enkel moment de therapie voorgeschreven door jouw arts.